-250 g chudego mielonego serka (u mnie Emilki 0%) 170 kcal
-700 g kremowego, gęstego jogurtu naturalnego 609 kcal
-20 g żelatyny 68 kcal
-1 łyżeczka aromatu śmietankowego 12 kcal
- ok 30 g stewii
- szklanka jagód 58 kcal
-1 galaretka truskawkowa 200 kcal
Przygotowanie:
Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do stężenia.
Do misy miksera wrzuć serek ze stewią i miksuj około 2-3 minut.
Następnie dolewaj jogurt cały czas miksując. Jeśli masa jogurtowa jest mało słodka - dosłodź.
Żelatynę wsyp do około 60-70 ml gorącej wody i dokładnie rozpuść.
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj parę łyżek masy jogurtowej i wymieszaj
by wyrównać temperaturę.
Żelatynę wlewaj bardzo powoli do masy jogurtowej cały czas miksując.
Masę wylej do tortownicy (u mnie o średnicy ok. 20 cm), wyrównaj powierzchnie i odstaw do lodówki.
Gdy masa jogurtowa stężeje poukładaj na niej jagody i zalej tężejącą galaretką truskawkową.
Cały sernik ma 1117 kcal
Jeden kawałek (całość podzieliłam na 12 części) - 93 kcal
Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do stężenia.
Do misy miksera wrzuć serek ze stewią i miksuj około 2-3 minut.
Następnie dolewaj jogurt cały czas miksując. Jeśli masa jogurtowa jest mało słodka - dosłodź.
Żelatynę wsyp do około 60-70 ml gorącej wody i dokładnie rozpuść.
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj parę łyżek masy jogurtowej i wymieszaj
by wyrównać temperaturę.
Żelatynę wlewaj bardzo powoli do masy jogurtowej cały czas miksując.
Masę wylej do tortownicy (u mnie o średnicy ok. 20 cm), wyrównaj powierzchnie i odstaw do lodówki.
Gdy masa jogurtowa stężeje poukładaj na niej jagody i zalej tężejącą galaretką truskawkową.
Cały sernik ma 1117 kcal
Jeden kawałek (całość podzieliłam na 12 części) - 93 kcal



Czy porcja to np. pół czy całość ma 110 kcal?;) Bo wygląda pysznie, a często korzystam z twoich przepisów ;*
OdpowiedzUsuńZrobiłam małe poprawki, obliczyłam bardziej szczegółowo i kcal podałam jeszcze raz :*
OdpowiedzUsuń