czwartek, 22 maja 2014

Pieczona owsianka



Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych 223 kcal
- 70 ml mleko 1,5 %  33 kcal
- białko 17 kcal
- coś do posłodzenia
- łyżka rodzynek 42 kcal
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni.
W dużej misce wymieszać składniki suche i dodać mleko. 
W osobnej misce ubić białko na sztywno. 
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. 
Odstawić na 15 minut aby płatki lekko napęczniały.
Rozłożyć ciasto do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut, 
do czasu aż wierzch owsianki stwardnieje i się ładnie zarumieni.
Owsiankę podawać na ciepło, 5 minut po wyjęciu z piekarnika
 lub odgrzaną w kuchence mikrofalowej. 
Do owsianki można podać dodatkowo sezonowe owoce lub jogurt.


 Całość ok 315 kcal






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz