Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych 223 kcal
- 70 ml mleko 1,5 % 33 kcal
- białko 17 kcal
- coś do posłodzenia
- łyżka rodzynek 42 kcal
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni.
W dużej misce wymieszać składniki suche i dodać mleko.
W osobnej misce ubić białko na sztywno.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać.
Odstawić na 15 minut aby
płatki lekko napęczniały.
Rozłożyć ciasto do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut,
do czasu aż wierzch owsianki
stwardnieje i się ładnie zarumieni.
Owsiankę podawać na ciepło, 5 minut po wyjęciu z piekarnika
lub odgrzaną w
kuchence mikrofalowej.
Do owsianki można podać dodatkowo sezonowe owoce lub jogurt.
Całość ok 315 kcal



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz