czwartek, 29 maja 2014

Gofry w gorzkiej czekoladzie




Składniki:
- 30 g mąki z amarantusa 123 kcal
- 10 g mąki pełnoziarnistej 36 kcal
- 60 ml maślanki 27 kcal
- pół jajka lub jedno bardzo małe 55 kcal
- pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 kcal
- pół  łyżeczki stevii 10 kcal
- kostka gorzkiej czekolady  99% 11 kcal
- łyżka mleka 12 kcal

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stevią i sodą oczyszczoną. 
W osobnej miseczce miksujemy jajko, maślankę, aromat waniliowy i stopiony tłuszcz. 
Łączymy razem zawartości obu miseczek, a następnie naszą masę przelewamy 
do natłuszczonego wnętrza nagrzanej gofrownicy. Pieczemy nasze gofry kilka minut, 
a następnie zostawiamy je na kilka minut w wyłączonej już gofrownicy, 
by nabrały chrupkości.
Do miseczki wkładamy kostkę czekolady i dodajemy mleko.
Wkładamy do mikrofali na chwilę aby powstała czekoladowa polewa.
Wyciągamy gofry, kroimy je na pół i powstałe małe gofry 
oblewamy lekko ostudzoną polewą czekoladową.
Gdy, gofry będą zimne, wkładamy je do lodówki na ok. godzinę.
Po przekrojeniu mamy 4 małe goferki.

Jeden ma 69 kcal



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz