Składniki:
-
30 g mąki z amarantusa 123 kcal
-
10 g mąki pełnoziarnistej 36 kcal
-
60 ml maślanki 27 kcal
-
pół jajka lub jedno bardzo małe 55 kcal
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 kcal
-
pół łyżeczki stevii 10 kcal
-
kostka gorzkiej czekolady 99% 11 kcal
-
łyżka mleka 12 kcal
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do
pieczenia, stevią i sodą oczyszczoną.
W osobnej miseczce miksujemy jajko,
maślankę, aromat waniliowy i stopiony tłuszcz.
Łączymy razem zawartości obu
miseczek, a następnie naszą masę przelewamy
do natłuszczonego wnętrza nagrzanej
gofrownicy. Pieczemy nasze gofry kilka minut,
a następnie zostawiamy je na
kilka minut w wyłączonej już gofrownicy,
by nabrały chrupkości.
Do
miseczki wkładamy kostkę czekolady i dodajemy mleko.
Wkładamy
do mikrofali na chwilę aby powstała czekoladowa polewa.
Wyciągamy
gofry, kroimy je na pół i powstałe małe gofry
oblewamy
lekko ostudzoną polewą czekoladową.
Gdy,
gofry będą zimne, wkładamy je do lodówki na ok. godzinę.
Po
przekrojeniu mamy 4 małe goferki.
Jeden
ma 69 kcal

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz