niedziela, 15 czerwca 2014

Omlet biszkoptowy z dżemem truskawkowym domowym i truskawkami



Składniki:
- 2 jajka 142 kcal
- łyżka mąki 41 kcal
- coś do posłodzenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 kcal
+ łyżeczka dżemu domowego truskawkowego 38 kcal
+ kilka truskawek


Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy żółtko, 
delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek i słodzimy. 
Całość mieszamy i wylewamy na rozgrzany teflon.
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Sprawdzamy wykałaczką 
czy w środku jest już gotowy.Gotowego omleta wykładamy na talerz, 
smarujemy dżemem i dekorujemy truskawkami.
 
Omlet bez truskawek ma 222 kcal



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz