Składniki:
- 3-4 łyżki kaszy jaglanej 135 kcal
- 100 ml wody
- 100 ml mleka 1,5 % 47 kcal
- łyżeczka miodu 39 kcal
+ kawałek arbuza
+ truskawki
Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy wodę i mleko.
Gotujemy mieszając na małym ogniu. Dodajemy miód i mieszamy.
Gdy, mleko z wodą wyparuje, a kasza nie będzie jeszcze gotowa,
dolewamy trochę wody lub mleka.
Gotujemy do powstania kleiku.
Przekładamy do miseczki i dekorujemy arbuzem i truskawkami.
Porcja bez owoców ma 221 kcal
Właściwości odżywcze kaszy jaglanej są znane od wieków:
-Oczyszcza wątrobę
-Oczyszcza wątrobę
-ogrzewa organizm
- nie zawiera glutenu
-jest zasadotwórcza
- ma właściwości przeciw-utleniające
-reguluje poziom wody w organizmie
-zmniejsza stan zapalny błon śluzowych
- poprawia koncentrację i pamięć
- reguluje poziom cholesterolu
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
-poprawia trawienie
-jest lekkostrawna
Kasza jaglana zawiera:
-witaminy z grupy B ( głownie B1, B2, B6)
- lecytynę
- magnez
- wapń
- żelazo
- potas
- fosfor
-witaminę E
- duże ilości łatwo przyswajalnego białka
-krzem
To właśnie krzem jest minerałem, który ułatwia odchudzanie.
- nie zawiera glutenu
-jest zasadotwórcza
- ma właściwości przeciw-utleniające
-reguluje poziom wody w organizmie
-zmniejsza stan zapalny błon śluzowych
- poprawia koncentrację i pamięć
- reguluje poziom cholesterolu
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
-poprawia trawienie
-jest lekkostrawna
Kasza jaglana zawiera:
-witaminy z grupy B ( głownie B1, B2, B6)
- lecytynę
- magnez
- wapń
- żelazo
- potas
- fosfor
-witaminę E
- duże ilości łatwo przyswajalnego białka
-krzem
To właśnie krzem jest minerałem, który ułatwia odchudzanie.
Dzienne
zapotrzebowanie na niego to 5-20 mg niestety gama produktów,
w których
się pojawia jest bardzo mała i najczęściej mamy jego niedobór.
Poza tym
ma ogromnie pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Jest
również niezbędny przy procesie mineralizacji kości,
przyspiesza ich
regenerację oraz chroni przed odwapnieniem.
Warto pamiętać,że często zdarza się, że po ugotowaniu kasza jaglana ma lekko gorzki smak.
Warto pamiętać,że często zdarza się, że po ugotowaniu kasza jaglana ma lekko gorzki smak.
I stąd
niektórzy się do niej zrażają. Żeby nie miała goryczki, trzeba przed
ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz