niedziela, 15 czerwca 2014

Miodowo-mleczna jaglanka z truskawkami i arbuzem


Składniki:
- 3-4 łyżki kaszy jaglanej 135 kcal
- 100 ml wody
- 100 ml mleka 1,5 % 47 kcal
- łyżeczka miodu 39 kcal
+ kawałek arbuza
+ truskawki

Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy wodę i mleko.
Gotujemy mieszając na małym ogniu. Dodajemy miód i mieszamy.
Gdy, mleko z wodą wyparuje, a kasza nie będzie jeszcze gotowa,
dolewamy trochę wody lub mleka.
Gotujemy do powstania kleiku.
Przekładamy do miseczki i dekorujemy arbuzem i truskawkami.



Porcja bez owoców ma 221 kcal




Właściwości odżywcze kaszy jaglanej są znane od wieków:
    -Oczyszcza wątrobę
-ogrzewa organizm
   - nie zawiera glutenu
    -jest zasadotwórcza
   - ma właściwości przeciw-utleniające
    -reguluje poziom wody w organizmie
    -zmniejsza stan zapalny błon śluzowych
   - poprawia koncentrację i pamięć
   - reguluje poziom cholesterolu
  -  poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
    -poprawia trawienie
    -jest lekkostrawna


Kasza jaglana zawiera:
    -witaminy z grupy B ( głownie B1, B2, B6)
   - lecytynę
  -  magnez
  -  wapń
   - żelazo
 - potas
- fosfor
    -witaminę E
   - duże ilości łatwo przyswajalnego białka
    -krzem

To właśnie krzem jest minerałem, który ułatwia odchudzanie.  
Dzienne zapotrzebowanie na niego to 5-20 mg niestety gama produktów, 
w których się pojawia jest bardzo mała i najczęściej mamy jego niedobór. 
Poza tym ma ogromnie pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci. 
Jest  również niezbędny przy procesie mineralizacji kości,
 przyspiesza ich regenerację oraz chroni przed odwapnieniem.
Warto pamiętać,że często zdarza się, że po ugotowaniu kasza jaglana ma lekko gorzki smak.
 I stąd niektórzy się do niej zrażają. Żeby nie miała goryczki, trzeba przed 
ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz