sobota, 14 czerwca 2014

Kakaowo-jajeczna owsianka z miodem i orzeszkami ziemnymi

Składniki:
- 3-4 łyżki płatków owsianych górskich
- jajko
- woda
- miód (według uznania)
- orzeszki ziemne (u mnie solone)
- pół łyżeczki kakao


Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy płatki, dodajemy surowe jajko. Dokładnie mieszamy masę.
Ostrożnie dolewamy odrobinę wody żeby płatki nie były do końca przykryte.
Gotujemy masę na małym ogniu cały czas mieszając.
Dodajemy miód i kakao. Mieszamy. 
Jak tylko owsianka się zagotuje wyłączamy i przelewamy do miseczki.
Na koniec dekorujemy orzeszkami ziemnymi.

Owsianka jest bardzo wartościowa, daje nam uczucie sytości na długo, 
w dodatku jest bogata w błonnik. 
W połączeniu z jajkiem jest idealnym  pełnowartościowym śniadaniem 
- wystarczy dodać tłuszczu pod postacią orzechów. Tak właśnie jak w tym przepisie.
Konsystencja owsianki jest kremowa i bardzo smaczna. 
Polecam !


2 komentarze:

  1. kurczę, muszę się upewnić. na samym początku mieszasz płatki (moczysz je wcześniej w wodzie czy nie?) z samym jajkiem, tak? na małym ogniu czy w ogóle, bez? :c chcę ją zrobić, bo wygląda bardzo apetycznie, a nigdy nie robiłam. :c

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie moczę nigdy płatków w wodzie :D Rób jak w przepisie czyli wsyp płatki do garnka, wbij surowe jajko i mieszaj to żeby się jajko wybełtało. Ma powstać taka papka. Do tego dodaj trochę wody/mleka lub jednego i drugiego pół na pół. Tylko ostrożnie dolewaj. Tak ok. 40-50 ml. Posłodź, dodaj kakao i gotuj na małym ogniu mieszając. Owsianka zrobi się kremowa. Gdy, zawrze, wyłącz, dodaj orzeszki i gotowe :* Smacznego ! Mam nadzieję, że trochę pomogłam ;p

    OdpowiedzUsuń