sobota, 22 marca 2014

Zielona kawa

Zielona kawa



 Zielona Kawa jest produktem dosyć specyficznym, powstającym w trakcie tradycyjnego procesu wytwarzania kawy, ale z pominięciem etapu decydującego o właściwościach obu kaw – zielonej i czarnej.

 Ziarna kawy są zbierane, potem pozostawione na słońcu do fermentacji i wysuszenia. Następnie poddawane są procesowi prażenia, dzięki któremu otrzymuje się pyszną, aromatyczną czarną kawę, kosztującą niekiedy prawdziwą fortunę, w zależności od gatunku i jakości ziaren. Zielona kawa powstaje nieco wcześniej, mianowicie przed procesem prażenia – część ziaren nie zostaje potraktowana obróbką termiczną, dzięki czemu zachowują one wszystkie naturalne właściwości i składniki. Tak przygotowane ziarna służą jako bazowe elementy ekstraktu z zielonej kawy.
 Czym zielona kawa różni się od czarnej ? 
Przede wszystkim, są w niej duże ilości kwasu chlorogenowego, wspaniałego antyutleniacza hamującego starzenie się tkanek w organizmie, ale nie tylko – wpływa on również na obniżenie wchłaniania cukrów, co znacząco przyspiesza redukowanie tkanki tłuszczowej. Ponadto, zielona kawa świetnie oczyszcza organizm z toksyn, wspomagając pracę nerek i poprawiając metabolizm.
Czy zielona kawa działa korzystniej na nasz organizm niż zielona herbata?
W porównaniu z zieloną herbatą, zielona kawa ma trzykrotnie silniejsze działanie antyoksydacyjne. Głównym składnikiem aktywującym jest kwas chlorogenowy. Znajduje się on w każdym gatunku zielonej herbaty. Jedna filiżanka naparu zielonej kawy może zawierać 10% tego antyutleniacza. Kwas chlorogenowy obniża wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu organizm aktywniej czerpie z zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Zwiększa on również reaktywność komórek na insulinę. Jest silnym przeciwutleniaczem oraz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
 W jaki sposób zielona kawa wspomaga odchudzanie?
Osobie, pragnącej schudnąć, zaleca się picie kawy zielonej przed śniadaniem. Jeszcze lepsze wyniki w pozbywaniu się zbędnych kilogramów można uzyskać przy jednoczesnej diecie niskokalorycznej i wysiłku fizycznym. Picie zielonej kawy to prosty sposób, aby niemal natychmiast poczuć się zdrowszym, młodszym, pełnym energii. Każda filiżanka przynosi organizmowi korzyść, która zaprocentuje w przyszłości poprawą zdrowia i samopoczucia. Polecam picie kawy 2-3 razy dziennie.
Jakie inne cenne składniki zawiera zielona kawa?
Napój z zielonej kawy zawiera także kwas kawowy, który charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, żółciopędnym i przeciwmiażdżycowym. Jest też antyoksydantem, czyli związkiem zapobiegającym niepożądanym procesom utleniania. Picie zielonej kawy ma wiele zalet.


Jakie szczególne właściwości ma Zielona Kawa:
  • niska zawartość kofeiny 
  • zmniejszanie ryzyka cukrzycy
  • wysoka zawartość kwasu chlorogenowego
  • bogactwo substancji odżywczych
  • przyspiesza metabolizm
  • wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • poprawia funkcjonowanie nerek
  •  opóźnia proces starzenia się
  •  zapobieganie chorobom nowotworowym 
  • (rakowi odbytu, piersi, prostaty)
Kto w szczególności powinien zainteresować się Zieloną Kawą:
  • osoby zmagające się z nadwagą
  • osoby stosujące kuracje odchudzające
  • osoby cierpiące na problemy z przemianą materii
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz