Zielona kawa
Zielona Kawa jest produktem dosyć specyficznym,
powstającym w trakcie tradycyjnego procesu wytwarzania kawy, ale z
pominięciem etapu decydującego o właściwościach obu kaw – zielonej i
czarnej.
Ziarna kawy są zbierane, potem pozostawione na słońcu do fermentacji i
wysuszenia. Następnie poddawane są procesowi prażenia, dzięki któremu
otrzymuje się pyszną, aromatyczną czarną kawę, kosztującą niekiedy
prawdziwą fortunę, w zależności od gatunku i jakości ziaren. Zielona kawa powstaje nieco wcześniej, mianowicie przed procesem prażenia – część ziaren nie zostaje potraktowana obróbką termiczną, dzięki czemu zachowują one wszystkie naturalne właściwości i składniki. Tak przygotowane ziarna służą jako bazowe elementy ekstraktu z zielonej kawy.
Czym zielona kawa różni się od czarnej ?
Przede wszystkim, są w niej duże ilości kwasu chlorogenowego, wspaniałego antyutleniacza hamującego starzenie się tkanek w organizmie, ale nie tylko – wpływa on również na obniżenie wchłaniania cukrów, co znacząco przyspiesza redukowanie tkanki tłuszczowej. Ponadto, zielona kawa świetnie oczyszcza organizm z toksyn, wspomagając pracę nerek i poprawiając metabolizm.
Czy zielona kawa działa korzystniej na nasz organizm niż zielona herbata?
W porównaniu z zieloną herbatą, zielona kawa ma trzykrotnie silniejsze
działanie antyoksydacyjne. Głównym składnikiem aktywującym jest kwas chlorogenowy.
Znajduje się on w każdym gatunku zielonej herbaty. Jedna filiżanka
naparu zielonej kawy może zawierać 10% tego antyutleniacza.
Kwas chlorogenowy obniża wchłanianie węglowodanów w przewodzie
pokarmowym, dzięki czemu organizm aktywniej czerpie z zapasów
zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Zwiększa on również reaktywność
komórek na insulinę. Jest silnym przeciwutleniaczem oraz wykazuje
właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
W jaki sposób zielona kawa wspomaga odchudzanie?
Osobie, pragnącej schudnąć, zaleca się picie kawy zielonej przed śniadaniem. Jeszcze lepsze wyniki w pozbywaniu się zbędnych kilogramów można uzyskać przy jednoczesnej diecie niskokalorycznej i wysiłku fizycznym. Picie zielonej kawy to prosty sposób, aby niemal natychmiast poczuć się zdrowszym, młodszym, pełnym energii. Każda filiżanka przynosi organizmowi korzyść, która zaprocentuje w przyszłości poprawą zdrowia i samopoczucia. Polecam picie kawy 2-3 razy dziennie.
Jakie inne cenne składniki zawiera zielona kawa?
Napój z zielonej kawy zawiera także kwas kawowy, który charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, żółciopędnym i przeciwmiażdżycowym. Jest też antyoksydantem, czyli związkiem zapobiegającym niepożądanym procesom utleniania. Picie zielonej kawy ma wiele zalet.
Jakie szczególne właściwości ma Zielona Kawa:
Osobie, pragnącej schudnąć, zaleca się picie kawy zielonej przed śniadaniem. Jeszcze lepsze wyniki w pozbywaniu się zbędnych kilogramów można uzyskać przy jednoczesnej diecie niskokalorycznej i wysiłku fizycznym. Picie zielonej kawy to prosty sposób, aby niemal natychmiast poczuć się zdrowszym, młodszym, pełnym energii. Każda filiżanka przynosi organizmowi korzyść, która zaprocentuje w przyszłości poprawą zdrowia i samopoczucia. Polecam picie kawy 2-3 razy dziennie.
Jakie inne cenne składniki zawiera zielona kawa?
Napój z zielonej kawy zawiera także kwas kawowy, który charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, żółciopędnym i przeciwmiażdżycowym. Jest też antyoksydantem, czyli związkiem zapobiegającym niepożądanym procesom utleniania. Picie zielonej kawy ma wiele zalet.
Jakie szczególne właściwości ma Zielona Kawa:
- niska zawartość kofeiny
- zmniejszanie ryzyka cukrzycy
- wysoka zawartość kwasu chlorogenowego
- bogactwo substancji odżywczych
- przyspiesza metabolizm
- wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej
- oczyszcza organizm z toksyn
- poprawia funkcjonowanie nerek
- opóźnia proces starzenia się
- zapobieganie chorobom nowotworowym
- (rakowi odbytu, piersi, prostaty)
- osoby zmagające się z nadwagą
- osoby stosujące kuracje odchudzające
- osoby cierpiące na problemy z przemianą materii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz