Składniki:
- 2 jajka - 152 kcal
- szczypta soli ziołowej i normalnej
- porcja szpinaku mrożonego - 10 kcal
- 2 łyżki mąki - 82 kcal
- łyżka serka wiejskiego 19 kcal
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki.
Białka ubić ze
szczyptą soli normalnej na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera,
następnie
zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka,
cały
czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszyć obroty na minimalne i
stopniowo
(ale krótko, już tylko przez około 10 sekund) dodawać
przesianą mąkę.
Masę wyłożyć na rozgrzany teflon i smażyć z dwóch stron pod przykryciem.
W drugiej patelni rozmrażamy szpinak z solą ziołową i łyżką serka wiejskiego.
Gdy omlet będzie gotowy, wykładamy go na talerz i smarujemy szpinakiem.
Całość - 263 kcal
Sam biszkopt - 234 kcal


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz