poniedziałek, 24 marca 2014

Omlet biszkoptowy ze szpinakiem



Składniki:
- 2 jajka - 152 kcal
- szczypta soli ziołowej i normalnej
- porcja szpinaku mrożonego - 10 kcal
- 2 łyżki mąki - 82 kcal
- łyżka serka wiejskiego 19 kcal

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki. 
Białka ubić ze szczyptą soli normalnej na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, 
następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, 
cały czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo 
(ale krótko, już tylko przez około 10 sekund) dodawać przesianą mąkę.
Masę wyłożyć na rozgrzany teflon i smażyć z dwóch stron pod przykryciem.
W drugiej patelni rozmrażamy szpinak z solą ziołową i łyżką serka wiejskiego.
Gdy omlet będzie gotowy, wykładamy go na talerz i smarujemy szpinakiem.


Całość - 263 kcal
Sam biszkopt - 234 kcal





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz