środa, 4 czerwca 2014

Jeżyk Delecta w wersji dietetycznej



Składniki:
- kubek jogurtu naturalnego 180g  - 110 kcal
- 3 jajka - 228 kcal
- 5 czubatych łyżek skrobi kukurydzianej -170 kcal
- 2 łyżki mąki pszennej- 82 kcal
- stevia/słodzik itp (według upodobań)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 kcal
- łyżeczka kakao odtłuszczonego -13 kcal
- śmietanka light -212 kcal
- łyżka żelatyny -27 kcal
- woda

Dodatki:
- 3 banany lub inne owoce - 313 kcal
- kostka gorzkiej czekolady - 30 kcal

Przygotowanie ciasta:
Jajka miksujemy aż zmienią kolor na jasny.
Dodajemy jogurt, mąki, słodzik, kakao i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Po czym przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Po upieczeniu wyciągamy i czekamy aż ostygnie.

 Przygotowanie masy:
Śmietankę robimy według przepisu na opakowaniu.
Na koniec dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę w małej ilości wody
i dokładnie miksujemy. 

Jak robimy jeżyka?
Pośrodku ciasta wytnij pas o szerokości 
około. 5 cm i rozkrusz go, a następnie wymieszaj 
z pokruszoną drobno czekoladą gorzką.
 Pozostałe kawałki ciasta przekrój w połowie wysokości.



Banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. 
Inne owoce pokrój na małe kawałki.
 Ułóż połówki banana płaską stroną do dołu (lub też inne owoce), 
przykryj 2-3 łyżkami ubitej masy.


Przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Czynność powtórz 3-krotnie.
 Przy pomocy szerokiego noża ustaw ciasto pionowo
 i posmaruj całość pozostałą masą (formując kształt jeża)


Na koniec obsyp całe ciasto przygotowaną kruszonką,
 lekko dociskając ją do masy. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki, 
na co najmniej 3 godziny do schłodzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz